سوگ ـ خاطره یی در رثای رفقا بهمن قنبری و سیفالله غیاثوند،
و همچنین به یاد همه رفقا و جان باختگان فاجعه ملی
در زندگی رویدادهایی پدید می آید که درخشندگی و تابناکیاش هرگز از روان خستهات زدوده نمی شود؛ مثل گوهر شب چراغی در ظلمت مطلق. آن رویداد از خاطره به خیال و در خیال به رویایی جاودانه و شیرین تبدیل می شود و جان می گیرد با تمام زیبایی هایش در رنگ و نور و تصویر و صدا. آن خاطره، آن خیال، آن رویا چیزی مربوط به زمان های دور و سپری شده نیست؛ چنان با جانت آمیخته که همیشه تازه و با طراوت می نماید. پنجاه روز از تنها نفس کشیدنت در مقام انسان زنده می گذرد. در یکی از راهروهای تنگ و نیمه تاریک زندان کمیته مشترک (بند سه هزار؛ بازداشتگاه توحید) با چشم های بسته با پارچه برزنتی نیمدار و چرکمرده یی که بوی خاک وعرق تن می دهد.
و همچنین به یاد همه رفقا و جان باختگان فاجعه ملی
در زندگی رویدادهایی پدید می آید که درخشندگی و تابناکیاش هرگز از روان خستهات زدوده نمی شود؛ مثل گوهر شب چراغی در ظلمت مطلق. آن رویداد از خاطره به خیال و در خیال به رویایی جاودانه و شیرین تبدیل می شود و جان می گیرد با تمام زیبایی هایش در رنگ و نور و تصویر و صدا. آن خاطره، آن خیال، آن رویا چیزی مربوط به زمان های دور و سپری شده نیست؛ چنان با جانت آمیخته که همیشه تازه و با طراوت می نماید. پنجاه روز از تنها نفس کشیدنت در مقام انسان زنده می گذرد. در یکی از راهروهای تنگ و نیمه تاریک زندان کمیته مشترک (بند سه هزار؛ بازداشتگاه توحید) با چشم های بسته با پارچه برزنتی نیمدار و چرکمرده یی که بوی خاک وعرق تن می دهد.
سقلمه یی به کینه به سرت می خورد و پژواک صدایی به نفرت در گوشت می پیچد:
”بلند شو!“ بلند می شوی. چوب باریکی توی دستت فرو می رود:
”دنبال من بیا! مبادا سرت را بالا کنی که چشمت را پیش سگ میاندازم!“
می ایستد. کلیدی در قفلی می چرخد، و دری آهنی با جیغ زنگ زدگی یی کهنه باز می شود. ”برو داخل!“
در با همان جیغ بسته می شود. دستی به مهربانی چشم بندت را بر می دارد:
”خوش آمدی رفیق!“ مردی چهار شانه، سیه چرده با خنده ای به پهنای رخسارش، رودررویت:
سرهنگ بهمن قنبری. هم کاسه و هم سیگاریاش می شوی و پتوی سربازیات را کنارش می اندازی. مردی به ظاهر زمخت و خشن و به باطن به طراوت نسیم و باران. مردی که به قهقه می خندد و همیشه می خندد. به ترانه خواندن که می آغازد، آوای زلالاش به سان آب در جان تشنه همه جاری می شود: ”رویم ای دل/ به دنیایی/ که رنگ غم نباشه[ندیده]/ به دنیایی/ که رنگ حسرت و ماتم نباشه[ندیده] . . .“ دور ترک، دکتر سیف الله غیاثوند با آن چشمان سیاه و درشت ونافذ که با ایما و اشاره های دست و لب بر حذرت می دارد از نشان دادن آشنایی. در جایت می مانی و نهان می کنی که میل درآغوش کشیدنش را داری؛ که هم بازیات بود در کوچه پسکوچههای پراز بوی طبیعت نهاوند:
بوی بید مشک، بوی میوه، بوی خزان و بوی برف؛ و هم کلاسیاش شدی در دبستان بدر و حسودی کودکانه تو به دستخط زیبایش که دست به دست می شد و کلاس به کلاس می گردید که افتخار معلم کلاس اولمان بود؛ و توانایی شگفت انگیز او در حل مسئله های کتاب ”چهار عمل اصلی“ که سخت مشکل بود برای کودکان ده دوازده ساله؛ و اینکه او مثل آب خوردن حلشان می کرد؛ آن هم در ذهنش و اینکه تو هم کم نمیآوردی؛ اما با تمرکز و تاخیر. سه ماه و اندی می گذرد با درد و انتظار؛ انتظاری که دامن همه را گرفته؛ حتی، آقا تقی، از بچه های کومله که تازیانه ریختش را دگر کرده است، هم به جان، هم به جسم. با آن کِرم صورتی رنگ روی مچ دستش که حکایتی است از رگزنی با تکه یی شیشه به قصد خودکُشی. کرده بودندش مترسک سلول. نیک انسانی نیکو سرشت و مردمدار که مستی عشقی دیگر را در پرتو چشمانش می دیدی، حتی اگر هم به سجده می نشست. تا آن روز که شانه به شانه بهمن، پیاده می روی تا به سراب قنبر کرمانشاه، زادگاهش، با کولهباری از خاطرات او. دامنههای چین و واچین دار آبی و کبود و بنفش کوهای زاگرس با قله های پر برف شان و عطر پونههای وحشی، رقص گندمزارهای به شبنم نشسته و آب سرد سراب قنبر که به زلالی اشک چشم است و به سردی یخ ... که می شنوی صدایت می زنند؛ و همه میخکوب می شوند؛ و به لنگه نیم گشوده در که ”برادر“ی سر و نیمی از تنش را دزدانه به درون سلول کشانده است، چشم می گردانند. چشم بند می زنی و پشت در که به شتاب با همان جیغ زنگ زدگی کهنه بسته می شود، گم می شوی و می شوی رفیق نیمه راه و بهمن را در کوره راهای سراب قنبر رها می کنی. جایی می ایستی، رو به دیوار. ”برادر“ می رود و زمانی به درازای عمر می گذرد. ”برادر“ی دیگر می آید. با لحنی به شماتت می شنوی:
زنت زایید. بچه دختر است. حال شان بدک نیست. به خود آمده نیامده، مدادی به دستت می دهد و می کشاندت به دنبال خودش؛ و بعد، هُلات می دهد به درون. همراه تو سکوت سایه می اندازد در تمامی حجم سلول؛ و در با همان جیغ کهنه بسته می شود. با منگی به باورت تکرار می کنی آنچه را که شنیدهای:
”زنت زایید. بچه دختر است. حالشان بدک نیست.“ سکوت شکسته می شود با هلهله شاد آدمیان پراکنده در سلول. به سویت می آیند؛ آمدند، پایکوبان و دست افشان. تولد؛ تولد؛ تولدش مبارک! مبارک مبارک تولدش مبارک!
آقا تقی کیسه دست دوزش را می آورد و آخرین و شاید تنها پس انداز چند سال زندانش را بین همه تقسیم می کند: دو بسته سیگار بهمن. اولین کسی که دستت را می فشارد و بر پیشانیات بوسه می زند، بهمن است؛ و شاد می شوی با دستمالی که به نشان چشمروشنی در دستت می گذارد؛ و آخرین نفر آقا تقی است که با نجوایی خاموش و دردناک توی گوشات زمزمه می کند:
”دختر من هم در زندان متولد شد که هنوز ندیدمش.“ آقا تقی هرگز هم دخترش را ندید.
شادی ها فرو می نشینند و همه مشغول می شوند به تکرار عادت ها در چهار دیوار سلول؛ و تو همراه می شوی با بهمن برای ادامه سفرتان به سراب قنبر که سیف الله با پشتی اندکی خمیده و پا کشان ـ به سبب تکه پارههای سرب و ساچمه حضور دائم در جبهههای جنگ در تناش ـ به سوی مان می آید و با لحنی به رفاقت و با آمیزه یی از شادی درونی، می گوید:
”امشب دیر بخوابید با شما کار دارم. “ و می رود می نشیند روی پتوی سربازی به دقت تا شدهاش کنار دیوار. وقت خواب که می شود همه دراز می کشند روی یکتا پتوی سربازی شان. پچپچه های شبانگاهی شروع می شود که از هیاهو و کلنجارهای سیاسی گریزان است و میل به خاطره، خیال، رویا و آرزو دارد؛ نوعی لالایی که ثقل خواب را می کشاند به درون سلول. چشم ها بسته می شوند و نفس های موزون گره می خورند در هوای خفه سلول. سیفالله می آید و بین پتوی تو و بهمن می نشیند؛ بی کلامی به زبان در یک قوطی شیر خشک مخصوص معدهایها را باز می کند. سرگشتگی نگاه تو در حیرت نگاه بهمن در می آمیزد و در خنده آرام و غرور سیفالله محو می شود، آنگاه که بوی گس شرابی خام در مشام مان می نشیند. کاری کرده است کارستان!
شراب انجیر است. می گوید:
”از سهمیه انجیرم درست کردهام. شصت و دو روز است منتظر این شبم.“ لیوان های پلاستیکی را پر می کند. اولی را به دست من می دهد:
به سلامتی همسرت و دخترت و خودمان! قلبم، سینهام، همه وجودم از هیجان می لرزد. زبانم کلون می شود. سرم را پایین می اندازم و به شراب داخل لیوان نگاه می کنم. قطره اشکی می تراود و بر سطح شراب، موج ریزی می اندازد.
خون رفقا سرهنگ بهمن قنبری و سرهنگ دکترسیفالله غیاثوند در فاجعه ملی کشتار زندانیان سیاسی، ۱۳۶۷، خاک میهن را گُلگون کرد؛ و جان گرامی آنان و هزاران تن از میهن پرستان و آزادی خواهان ایران پامال ناتوانی، ضعف و در اولویت قرار دادن شعارهای تهی از واقعیت و کشورگشایانه رژیم ولایت فقیه در یافتن راه حل معضل ها و نیز ستاندن انتقام ناکامی های خود از نیروهای مبارز گردید؛ معضل ها و ناکامی هایی که بخش عمده و کلیدی آن ها نتیجه بی کفایتی و بی تدبیری و مردم ستیزی رژیم و کارگزاران آن بوده است.
یاد همه جان باختگان فاجعه ملی گرامی و راه شان پر رهرو باد!
برگرفته از نامه مردم، شماره ۸۷۵، ۲۴ اَمرداد ماه ۱۳۹۰
این نوشتار را بویژه در نشانه گذاری ها کمی ویرایش نموده ام. ب. الف. بزرگمهر
۶ نظر:
با سلام
بنظر من توده ای ها هارترین توده ستیزان را تشکیل می دهند.
اما توده ستیزی شان فرم خاصی دارد.
برای پی بردن به چند و چون توده ستیزی توده ای ها باید به عشق شورانگیز آنها به دو چیز توجه داشت:
اولا عشق پایان ناپذیر به توده ای های مرده و نفرت بی حد و حصر به توده ای های هنوز زنده.
البته دربدر به دنبال کسب اطلاعات اند تا از مرگ دیر و یا زود توده ای منفور زنده باخبر شوند و بلافاصله عشق به نفرت استحاله یابد و مقله های بی سر و ته بی محتوا در باره مرده محبوب بی خطر تحریر یابد.
ثانیا عشق بیکران و خلل ناپذیر توده ای ها به بورژوازی با و بی عمامه.
پیگیری توده ای ها در این زمینه حرف ندارد.
خدا اجرشان دهد. عقل به کسی داده نمی شود.
این نظری چندان درخور نبود که آن را درج کنم. با این همه، آن را درج کردم. ناراحتی شما را نیز درمی یابم یا بهتر است بگویم کوشش می کنم تا دریابم.
اگر اشتباه نکرده باشم، باید از آن "کمونیست" های شرمگین باشید که احساس می کنند حق شان خورده شده یا از زحمت هایشان به اندازه ی کافی سپاسگزاری نشده (؟). به هر حال راه حل آن آسان است. کسی چه می داند. زبانم لال! شاید پس از مرگتان نیز از شما یاد کردند؟!
گرچه یادتان نرود که مرده ها هم آنگونه که زنده یاد ساعدی گفته بود، دو دسته هستند:
افقی و عمودی!
خیلی ممنون
لطف کنید منظور ساعدی را از افقی و عمودی هم توضیح دهید.
من اما هرگز کمونیست نبوده ام.
ناظری بی طرفم. همین و بس
آقای "ناظر بی طرف"
ما در پهنه ی اجتماع و علوم اجتماعی ناظر بی طرف نداریم و نمی توانیم داشته باشیم. برای آنکه در آنجا چه بپذیریم یا نه با طبقاتی روبرو هستیم که با یکدیگر منافع متضاد دارند. مانند کارگر و سرمایه دار. اینچا دیگر پهنه ی علوم دقیقه (فیزیک، شیمی، ریاضی، ...) نیست که برای همه یکسان عمل می کند. گرچه در آنجا هم برخی چیزها به سود طبقات پیشرو است. مانند ساختمان سلولی موجودات زنده که نشان می دهد همگی از یک ریشه هستند؛ یا رابطه مغز با اندیشه و روح که این یکی بدون وجود مغز نمی تواند نمود داشته باشد یا رابطه ی میان «ماده» با مکان و زمان که این هر دو نمی توانند بدون آن یکی وجود داشته باشند. می بینی؟ جهان، جهان چندان بیطرفی نیست!
خودِ شما هم با سخنان توده اس ستیزت نمی توانی بیطرف باشی؛ گرچه بیطرفی اصلا نمی تواند معنا و مفهومی داشته باشد.
درباره ی سخنان ساعدی هم باید کمی بیندیشی! همه چیز را که نباید جوید و در دهان آدم گذاشت! خود نوشته اید: خدا اجرشان بدهد. عقل به کسی داده نمی شود.
با این همه، من فکر می کنم خدا حتما به شما عقل داده که اندیشیده سخن بگویید.
پیروز باشید!
با دورد
حق با ناظر بی طرف است، ولی فقط تا حدودی
چرا تا حدودی؟
برای اینکه ایشان اگر تمامت ملت ایران را هم در نظر می گرفتند، به همین نتیجه می رسیدند.ملت ایران مرده جو، مرده شو، مرده پرست قهاری است.
این خصیصه خاص توده ای ها نیست، اگرچه وجودش در حزب زحمتکشان تأسف بار است و قابل انتقاد.
سازمان موسوم به راه کارگر در عرض سی سال گذشته شاید صد هزار صفحه در مجله فوتبال بر ضد حزب توده قلمفرسائی کرده. این حق هر مخالف سیاسی است. اما یکی از رهبران ان مقاله بلند بالائی در حق افسران توده ای نوشته و اشک و آه و افسون و لعن و نفرین بر قاتلش.
شاید اگر امام حسین مانع فرارش نشده بودند و زنده مانده بود، امروز دیگر مضحکه محرم نداشتیم.
با معذرت
نکته دوم یادم رفته بود: علاقه توده ای ها به بورژوای و نفرت از توده ای ها:
در مورد نکته دوم باید گفت که ما اینجا هم با خصیصه دیالک تیکی و بغرنج ملی سر و کار داریم:
ایرانی ها روی هم رفته خودستیز و بیگانه پرستند.
این خصیصه حتی در بنیادی ترین سلول جامعه یعنی خانواده وجود دارد.
اگر این برداشت من درست باشد، باید مورد حلاجی تئوریک قرار گیرد:
بنظر من می توانند علل معرفتی، طبقاتی و اقتصادی ـ اجتماعی (فرماسیونی) مختلفی در کار باشند:
دوام چند هزارساله فئودالیسم همراه با سیستم ملوک الطوایفی.
شقه شقه بودن ملت و خصومت نه بی دلیل نسبت به اقوام و طوایف دیگر.
تشکیل اکثریت مردم جامعه فئودالی از رعایا که چشم انتظار ناجی بیگانه موعود اند.
انعکاس همین گرایش طبقاتی در شعور اجتماعی جامعه به شکل انتظار ظهور، اعجاز، اتفاق غیبی
سطح نازل توسعه نیروهای مولده و متعاقبا سطح نازل شعور و تفکر و شناخت
و غیره
با معذرت
ارسال یک نظر