«مردم در روی زمین برای کامیاب شدن یک چیز کم دارند و آن اعتماد به یکدیگر است؛ ولی این دانش برای کسانی که قلبی کوچک و روحی پست دارند و جز قانون سود شخصی هیچ قانونی نمی شناسند، دسترس پذیر نیست.» فارس پورخطاب هراتی

والاترین کاربرد نویسندگی این است که آزمون را به دانایی فرارویاند! ایگناتسیو سیلونه

۱۳۹۱ خرداد ۲۴, چهارشنبه

گام های تازه ی دولت ترکیه برای شناسایی زبان کردی


به گفته نخست وزیر ترکیه از سال تحصیلی آینده، مدارس این کشور کلاس‌های آموزش زبان کردی عرضه خواهند کرد. حزب های ناسیونالیست ترک و کرد با این «اقدام تاریخی» که در چارچوب اصلاحات آموزشی صورت می‌گیرد، مخالفند.

روز سه‌شنبه (۱۲ ژوئن / ۲۳ خرداد)، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در دیدار با نمایندگان حزب حاکم «توسعه و عدالت» در پارلمان اعلام کرد که از سال تحصیلی آینده آموزش زبان کردی در مدارس و دبیرستان‌ها، بویژه در مناطق کردنشین خاور و جنوب خاوری ترکیه آزاد خواهد بود.

به گفته‌ی اردوغان، برای دانش‌آموزان کلاس‌های اول و دوم ۱۰ ساعت در هفته زبان کردی عرضه خواهد شد. ساعات آموزش زبان کردی برای کلاس‌های بالاتر به تدریج کاهش می‌یابد و در فرجام در کلاس هشتم به ۵ ساعت در هفته می‌رسد. بدین ترتیب، دانش‌آموزان می‌توانند علاوه بر انگلیسی، آلمانی و فرانسوی‌، زبان کردی را نیز به عنوان زبان دوم برگزینند.

این خبر را پیشتر روزنامه‌های ترکی منتشر کرده بودند. روز دوشنبه (۱۱ ژوئن / ۲۲ خرداد) روزنامه‌ی «وطن» ترکیه به نقل از «یک مقام آگاه» که نامش فاش نشده، گزارش داد که دولت برای این منظور، در کنار کادر آموزشی، امکانات خود‌آموز از جمله نرم افزار، «سی‌دی» و «دی‌وی‌دی» به زبان کردی در اختیار دانش‌آموزان می‌گذارد.

اردوغان این اقدام را «تاریخی» خواند و اظهار داشت که علاوه بر کردی، تدریس چند زبان دیگر هم در مدارس آزاد می‌شود. او همچنین گفت:
«اکنون باید دید که چه کسانی از اصلاحات اساسی پشتیبانی می‌کنند و چه کسانی به مخالفت با آن برمی‌خیزند».

ساعاتی پس از انتشار این خبر توسط رسانه‌های ترکیه، حزب ناسیونالیست «جنبش ملیت گرا» (MHP) مخالفت خود را با آموزش زبان کردی در مدارس اعلام کرد. حزب «صلح و دموکراسی» (BPD) نیز ضمن ابراز مخالفت خود با طرح جدید دولت، خواهان آن شد که آموزش در مناطق کردنشین ترکیه به زبان کردی باشد و کردی به عنوان دومین زبان اداری ترکیه به رسمیت شناخته شود.

سیاست دوگانه‌ی دولت
دولت ترکیه از سال گذشته گام‌های روشنی برای به رسمیت شناختن زبان کردی برداشته و از همان زمان نیز پیوسته با مخالفت ناسیونالیست‌های این کشور روبرو شده است. در امرداد سال گذشته برای نخستین بار در تاریخ ترکیه، زندگینامه‌ی نمایندگان کرد پارلمان این کشور در تارنگاشت مجلس به زبان کردی منتشر شد. همزمان، نمایندگان کرد حزب عدالت و توسعه اجازه یافتند در پارلمان به زبان کردی صحبت کنند.

آموزش زبان کردی در دانشگاه‌های ترکیه نیز در سال گذشته آزاد شد. نخستین دانشکده‌ به زبان کردی (کورمانچی و زازاکی) در دوره ی چهار ساله کارشناسی در دانشگاه «آرتوقلو» شهر ماردین کار خود را آغاز کرد و سپس «دانشگاه آلپ‌ارسلان» شهر موش زبان کردی را عرضه کرد.

همزمان با این اقدامات، دولت اردوغان با اعضای بلندپایه «حزب کارگران کردستان» (پ ک ک) مذاکراتی را آغاز کرد. پاییز گذشته، یک کلیپ ویدیویی در اینترنت منتشر شد که حاوی گفت‌وگوهای نمایندگان «پ ک ک» و رئیس «سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه»، «هاکان فیدان» بود.

رسانه‌ها گزارش دادند که مذاکرات پنهانی در اسلو صورت گرفته و بخشی از یک سری گفت‌وگوها با اعضای «پ ک ک» برای پایان دادن به رزم مسلحانه‌ی این حزب بوده است. پیشتر عبدالله اوجالان، رهبر این حزب که در زندان به سر می‌برد گفته بود که ماموران امنیتی با او در این رابطه «گفت‌وگوهای جالبی» داشته‌اند.
.
به موازات گفتگو با نمایندگان «پ ک ک»، ماموران امنیتی به سرکوب فعالان کرد نیز می‌پردازند. به گزارش اشپیگل آنلاین، شمار زیادی از کوشندگان سیاسی کرد در زندان به سر می‌برند. اتهام آنها، کوشش برای زایش یک دولت خودمختار در مناطق جنوب خاوری ترکیه عنوان شده است.

«دویچه وله»

این گزارش در برخی جاها بویژه نشانه گذاری ها از سوی اینجانب ویرایش و نیز پاکیزه و پارسی نویسی شده است.  عنوان نوشتار را نیز دستکاری نموده ام.             ب. الف. بزرگمهر

هیچ نظری موجود نیست:

برداشت و بازنویسی درونمایه ی این تارنگاشت در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید!
از «دزدان ارجمند اندیشه و ادب» نیز خواهشمندم به شاخه گلی بسنده نموده، گل را با گلدان یکجا نربایند!

درج نوشتارهایی از دیگر نویسندگان یا دیگر تارنگاشت ها در این وبلاگ، نشانه ی همداستانی دربست با آنها نیست!