روز ٣٠ تیرماه سال ١٣٣١ در تاریخ مبارزات مردم میهن ما علیه خودکامگی و استعمار جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص می دهد.
در این روز تاریخی مردم با قیام خود توطئه ی دربار، ارتجاع و امپریالیسم را که می کوشیدند حق حاکمیت مردم را با تحمیل حکومت قوام پایمال نمایند، نازا و خنثی ساخت.
شاه در رویارویی با خواست و اراده مردم از واگذاری وزارت جنگ به دولت ملی و قانونی دکتر محمد مصدق خودداری می کرد و به این دلیل زنده یاد مصدق از مقام خود کناره گیری کرد و بی درنگ دربار با پشتیبانی وابستگان آمریکا و انگلیس، احمد قوام، چهره منفور و ضدملی را مامور تشکیل کابینه نمود. قوام که به پشتیبانی ارتجاع و استعمار پشتگرم بود با صدور اعلامیه ای گستاخانه به تهدید مردم پرداخت. سیاست ترساندن و هراس آفرینی، بسیار زود براثر هوشیاری مردم و حزب ها و سازمان های پیشرو و میهن دوست به شکست انجامید. حزب توده ایران، جبهه ملی ایران و سایر نیروهای آزادیخواه مخالف خودکامگی در برابر حکومت قوام پایداری نموده و با برپایی تظاهرات گسترده که در تاریخ میهن ما تا آن روز بی پیشینه بود، خودکامگی دیرینه را به چالش کشیدند.
در خیزش ملی ٣٠ تیر توده ای ها، مصدقی ها و همه آزادیخواهان، دوشادوش یکدیگر به رویارویی و رزم علیه دیکتاتوری برخاستند.
یگانگی فراگیر ملی و مردمی در صحنه رزم از ویژگی های برجسته خیزش ملی ٣٠ تیرماه بشمار می آید.
خیزشی که ماهیت ملی، ضد خودکامگی و ضد امپریالیستی داشت. در این پیکار تاریخی، نخست کارگران دلاور صنعت نفت در آبادان زیر پرچم حزب توده ایران پا به میدان گذاشتند و در روز ٢٩ تیرماه ١٣٣١ هنگامیکه که موضع قاطع حزب توده ایران در پشتیبانی از دکتر مصدق اعلام شد، نفتگران آبادان اعتصاب نموده و شهر گواه گردهمایی پرشکوه و تاریخی کارگران بود. پلیس و نیروهای نظامی به سوی مردم آتش گشودند و شماری کشته و زخمی شدند. بی درنگ، با انتشار خبر رخدادهای آبادان، کارگران در تهران به فراخوان حزب توده ایران با همه ی توان به میدان آمدند و بازار و دکان های شهر نیز با فراخوان جبهه ملی ایران اعلام تعطیلی نمودند. اوج رزم؛ روز ٣٠ تیرماه بود که از ٢ روز پیش تعطیلی همگانی مقرر شده بود. کارگران کارخانه های سیلو، دخانیات، سیمان تهران، چیت سازی و راه آهن به اعتصاب همبسته و یکپارچه دست زدند.
دانشجویان به صف رزم پیوسته و در صف هایی فشرده به سوی مجلس شورای ملی راهپیمایی کردند. تظاهرکنندگان با شعارهای «مرگ براستبداد»، «مرگ بر قوام»، «زنده باد مصدق» و «دست شاه از دخالت در امور کوتاه» در خیابان ها حرکت می کردند. از میدان توپخانه نیز جمعیت سترگ و همبسته ی کارگران و زحمتکشان به سوی مجلس در حرکت بود. یگانگی عمل بی همتایی در گرماگرم رزم و بر سر تعیین حق حاکمیت مردم و استقلال ملی میان همه نیروهای میهن دوست، حزب توده ایران و جبهه ملی ایران پدید آمده بود. رمز کامیابی خیزش ملی ٣٠ تیر این یگانگی عمل و همبستگی تاریخی بشمار می رود. خیزش مردم، ارتجاع و خودکامگی را به عقب نشینی وادار کرد و یکبار دیگر ثابت شد نیروی سرمدی توده ها شکست ناپذیر است.
ساعت ۵ بعدازظهر ٣٠ تیرماه ١٣٣١ رادیو خبر کناره گیری احمد قوام را پخش کرد. جنبش توده ها در پرتو یگانگی عمل حزب ها و نیروهای ملی و پیشرفتخواه کشور به پیروزی رسید. فردای آن روز، ٣١ تیرماه خبر رای دادگاه بین المللی لاهه به تهران رسید؛ دادگاه به سود ایران رای داده و صلاحیت نداشتن خود را برای رسیدگی به اختلاف ایران و شرکت صنعت نفت انگلیس اعلام داشت.
شصتمین سالگرد ٣٠ تیرماه ١٣٣١ امسال در اوضاعی گرامی داشته می شود که در پی سیاست های ضد ملی و ضد مردمی ارتجاع حاکم، میهن ما شرایط سخت و دچاری را سپری می کند. گسترش تنگدستی و بی عدالتی همراه با خودکامگی خشن و سرکوب سازمانداده شده، کشور را در بحرانی ژرف فرو برده است، تحریم های چنگ اندازانه و پیامدهای ویرانگر آن، استقلال و حق حاکمیت ملی را در معرض خطر های جدی قرار داده است. رژیم ولایت فقیه، دولت ضد مردمی احمدی نژاد، سران و فرماندهان سپاه پاسداران و بویژه شخص ولی فقیه، عامل های اصلی این وضعیت نگران کننده هستند.
حزب ما در کنار و همراه نیروهای ملی و آزادیخواه کشور، راه برونرفت از اوضاع کنونی را در درجه نخست دستیابی به حق حاکمیت و اعمال اراده ی مردم بر سرنوشت خویش می داند.
تجربه ارزشمند خیزش ملی ٣٠ تیر نشانگر این واقعیت است که در پرتو یگانگی عمل همه ی نیروهای میهن دوست و پیشرو و با پشتوانه ی نیروی فناناپذیر توده های مردم می توان سرنوشت کنون و آینده ی کشور را رقم زد؛ بر ارتجاع و خودکامگی گام به گام چیره شد و منافع و حق حاکمیت ملی را نگهداری و تضمین نمود.
گرامی باد خاطره مبارزان دلیر خیزش ملی ٣٠ تیرماه ١٣٣١
برقرار باد یگانگی همه نیروهای میهن دوست در راه صلح، آزادی، عدالت اجتماعی و حق حاکمیت ملی!
برگرفته از تارنگاشت حزب توده ایران
٣٠ تير ١٣٩١ - ٢٠ ژوئيه ٢٠١٢
این نوشتار از سوی اینجانب ویرایش و پارسی نویسی شده
است. عنوان آن را نیز اندکی دستکاری نموده ام. ب. الف. بزرگمهر
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر