«مردم در روی زمین برای کامیاب شدن یک چیز کم دارند و آن اعتماد به یکدیگر است؛ ولی این دانش برای کسانی که قلبی کوچک و روحی پست دارند و جز قانون سود شخصی هیچ قانونی نمی شناسند، دسترس پذیر نیست.» فارس پورخطاب هراتی

والاترین کاربرد نویسندگی این است که آزمون را به دانایی فرارویاند! ایگناتسیو سیلونه

۱۳۹۱ آذر ۱۷, جمعه

رتبه‌‌های دروغین تارنگاشت ‌های ایرانی با نیرنگ و شارژ پول


به گزارش «بهارنیوز»، روند رو به افزایش روش‌های دروغین برای بالا رفتن رتبه («رنکینگ») تارنگاشت‌های ایرانی در جدول تارنگاشت‌هایی چون «آلكسا» و «گوگول» شدت گرفته و به یك تب هیستریكی شدید مبدل شده است! گسترش و افزایش روز افزون تارنگاشت‌های اینترنتی كه به گونه ای یك تجارت هم بشمار می آید در فضای مجازی با پدیداری بسیاری ناهنجاری‌ها و روش‌های ناپسند و به تعبیر درست‌تر فریبکارانه همراه شده است. گرچه بسیاری از مردم عادی و كاربران معمولی اصولا به رتبه‌ تارنگاشت‌ها به عنوان یك اصل نگاه نمی‌كنند و پیش از هر چیز كیفیت و رویكرد تارنگاشت‌ها، مراجعه آنان به تارنگاشت‌های مورد بازدید را در پی دارد، اما این نگاه در میان بسیاری از مدیران تارنگاشت‌ها فرمانروا نیست و آنان پیش از كیفیت، در اندیشه ی كمیت و به راستای آن اندازه ی بهره‌وری و سودآوری تارنگاشت خود فكر می‌كنند! در واقع این روزها با نگاهی گذرا به تارنگاشت‌های گوناگون خبری، اجتماعی، هنری، ورزشی، سرگرمی و ... به این ناهمتایی (تناقض)‌ نگرشی كاملا پی خواهید برد: همچشمی شدید برای بالا بردن دروغین رتبه تارنگاشت‌ها!

به عبارت دیگر در پهنه ی همچشمی میان تارنگاشت‌ها، در نگاه پرخی مدیران تارنگاشت‌ها، اصل بر كیفیت و اندازه ی روی آوری كاربران «اصل» نیست. مهم این است كه به هر روش و شیوه‌ای حتی دروغین و فریبکارانه بتوانید رتبه خود را بالا ببرید؛ همین!

به گزارش گروه علمی و فناوری «بهارنیوز»، یكی از مولفه‌های مهم تارنگاشت‌های اینترنتی، اندازه ی کامیابی یك تارنگاشت در جذب كاربر به مرور زمان دارد. در واقع شمار كاربران یك تارنگاشت مانند «تیراژ» یك روزنامه (نسخه كاغذی) است. اگر بینگاریم که در یك كشور بالاترین تیراژ چاپی یك روزنامه ۱۰۰۰۰۰ نسخه باشد این روزنامه در رتبه نخست تیراژ روزنامه‌های آن كشور قرار می‌گیرد. در فضای اینترنتی اما این تیراژ به شمار بازدید از صفحات یك تارنگاشت (و بگونه ای عمده صفحه نخست آن) اختصاص می‌یابد كه البته آمار آن در سنجش با آمار تیراژ یك روزنامه بسیار سخت‌تر و به تعبیری سنجش ناپذیر است. بر همین پایه بوده كه در سالیان کنونی تارنگاشت‌هایی در فضای مجازی پدید آمده ‌اند كه آماج خود را شفافیت و تعیین (تیراژ) و در واقع اندازه ی رجوع مردم (كاربران) به تارنگاشت‌ها در كل جهان بیان كرده‌اند. مهم‌ترین این تارنگاشت‌ها «گوگل آنالیزور»، «آلكسا»، «وبگذر»، «hastate» و ... هستند كه کاربران حرفه‌ای فضای «وب» بیش تر برای آگاهی از رتبه یك تارنگاشت به آنها رجوع می‌كنند. افزون بر آن، برخی از دارندگان ‌آگهی كه دادن آگهی كالا یا خدمات خود را می‌خواهند به تارنگاشت‌هایی بدهند كه دارای رتبه بالایی در میان تارنگاشت‌های همنوع باشند. اما همین جُستار و بویژه با گسترش و رشد روز به روز شمار تارنگاشت‌ها سبب شده است تا روش مدیران بسیاری از تارنگاشت‌ها برای ارتقاء رتبه خود به شیوه‌های غیرحرفه‌ای سوق پیدا كند.

یكی از ویژه کاران پهنه ی فضای مجازی در گفت‌وگو با خبرنگار «بهارنیوز» گفت:
تارنگاشت «آلكسا» در حال حاضر در میان تارنگاشت‌های همگونه ی خود بیشترین مرجعیت را برای رتبه‌بندی («رنکینگ») تارنگاشت‌های جهان پیدا كرده است؛ زیرا چند سالی كه از فعالیتش می‌گذرد کوشش نموده در ارائه اندازه ی راستین رتبه‌ها، حرفه‌ای عمل كند اما با این همه هنوز روش‌هایی برای دور زدن و دست‌یابی به رتبه‌های دروغین بویژه در میان مدیران تارنگاشت‌های درونی وجود دارد.

وی افزود:
پیش از هرچیز باید بدانیم كه تارنگاشت‌هایی همچون «الکسا»، تارنگاشت‌ها را بر پایه ی ارزش درونمایه آن ها رتبه بندی نمی‌کنند که تنها معیارشان بازدیدهاست و تنها باید با این دید به رتبه‌ها نگاه کنید. حال در نظر بگیرید كه حتی همین رتبه‌ها نیز آلوده به ریا و نیرنگبازی شده باشند!

وی افزود: تا ٢ سال پیش «آلكسا»، برای فراگیر كردن تارنگاشت خود روش «تول‌بار» (Tool bar) را به تارنگاشت‌ها پیشنهاد داده بود كه از آن راه هر تارنگاشتی، تولبار «آلكسا» را در طراحی خود بارگذاری می‌كرد، فارغ از اندازه ی راستین كاربران، دارای رتبه‌های خوب می‌شد. این روش پس از مدتی و بویژه هنگامی كه مدیران «آلكسا» در فراگیر كردن شهرت جهانی خود اطمینان پیدا كردند، کنار گذاشته شد و «آلكسا» رسما گفت كه بودن «Tool bar» در تارنگاشت، دیگر در رتبه شما تاثیرگذار نیست و با «آلگوریتم»‌های نوین به رتبه‌بندی تارنگاشت‌ها اقدام كرد؛ زیرا مورد انتقاد قرار گرفته بود كه در تعیین «رنکینگ»‌ها صادقانه عمل نمی‌كند و تنها هوای تارنگاشت‌هایی را دارد كه «Tool bar» «آلكسا» را در تارنگاشت‌های خود قرار داده‌اند ...

این ویژه کار فضای مجازی گفت:
از حدود ٢ سال پیش «آلكسا» کوشش نموده شمار «آی پی»های ورودی به هر تارنگاشت را بنیاد رتبه‌بندی‌های خود قرار دهد كه این امر تا اندازه ی بسیاری به درستی آمار موجود كمك كرده است؛ اما باز هم راه‌های دروغین برای دور زدن این روش هم پی گرفته شد.

وی در همین رابطه افزود:
شوربختانه در این مدت، بسیاری از تارنگاشت‌های داخلی با بارگذاری كدهایی در «scrip it» تارنگاشت خود به صورت دروغین «آی پی»های ساختگی تولید و روانه ی فضای مجازی می‌كردند كه البته به تازگی «آلكسا» و گوگل به این ترفندها نیز آگاهی یافته و کوشش خود را برای مبارزه با این نوع تارنگاشت‌ها به كار برده‌اند كه از آن میان، نهادن آن ها در «لیست سیاه» خود بوده است.

این ویژه کار فضای وب گفت:
تازه‌ترین روش‌ها برای بالابردن آمار، روش «pop up» است. «‌Pop up»ها و صفحات خودكار از روش‌های تبلیغ داخل بسیاری از ‌تارنگاشت‌ها، باز شدن پنجره‌های موسوم به «پاپ‌آپ» است. گرچه در دراز مدت می‌تواند بدترین روش برای تبلیغ نیز همین روش باشد؛ كاربران معمولا به‌جای بستن پنجره پاپ‌آپ، پنجره وب‌تارنگاشت را هم می‌بندند و دیگر به آنجا سر نمی‌زنند مگر اینكه مجبور باشند؛ اما در كوتاه مدت رتبه تارنگاشت را بالا می برند.

این روش گرچه یك نیرنگبازی شبیه تولید دروغین «آی پی» به شمار نمی‌آید و به عنوان هزینه تبلیغاتی از آن یاد می‌شود و «گوگل» و «آلكسا» نیز هنوز آن را غیرقانونی نمی‌دانند؛ اما در نهایت یك روش منصفانه برای همچشمی نیست. بویژه اینكه تارنگاشت‌هایی از این روش برای بالابردن رتبه خود سود می‌ برند كه بگونه ای عمده از پشتوانه ی مالی بخش غیرخصوصی برخوردار بوده و از كیسه ی  «بیت‌المال» برای نشان دادن کامیابی خود در جذب كاربر، میلیون ها تومان هزینه می‌كنند! این شیوه مانند آن است كه به عنوان نمونه شما با روزنامه همشهری كه در تهران تیراژ بالایی دارد قرارداد مالی منعقد كنید كه روزنامه‌ شما را هم كه تیراژ و خوانندگان اندكی دارد در درون روزنامه‌اش و به دست خواننده ی خود برساند؛ آن هم رایگان! پس به گمان بسیار باید از پشتوانه‌ ویژه ی مالی برخوردار باشید! زیرا هم پول هنگفتی بابت پخش روزنامه‌تان در دل یك روزنامه دیگر می‌دهید و هم اینكه روزنامه خود را نیز رایگان به دست خواننده یك روزنامه دیگر می‌رسانید!

اگر همین تارنگاشت برای یک ماه «پاپ آپ» نگذارد و هر روز هم هزاران ای ـ میل برای کاربران بفرستد، ترافیکشان به شدت افت می کند، چون کاربرمحور و دارای مقبولیت و محبوبیت نیستند. برای نمونه هم اکنون کافیست لیست ۵٠٠ تارنگاشت بالای ایرانی را نگاهی گذرا بیاندازید و ببینید آیا براستی ارزش راستین بسیاری از آنها در رتبه بندی رعایت شده است؟! تارنگاشت‌هایی كه حتی نام بسیاری از آنان را كاربران نمی‌دانند! ...

وی افزود:
گرچه تبلیغات «پاپ آپ» از نظر تجاری برای تارنگاشت‌ها خوبست و فروش و درآمد را افزایش می‌دهد، اما چون رتبه ی تارنگاشت به شكل طبیعی و كیفی بالا نرفته و با همین روش در الکسا بالا آمده، بسیاری از ویژه کاران فضای وب، این روش را نیز ناپسند می‌دانند. در فرجام، این پرسش پیش روی ما قرار دارد كه آیا تارنگاشتی که با «پاپ آپ» در میان ١٠٠ تارنگاشت نخست «الکسا»ی ایران است به نظر شما می‌تواند برای تبلیغ سودمند باشد؟! بی گفتگو، خیر!

وی در پایان به مدیران تارنگاشت‌های داخلی بویژه تارنگاشت‌های خبری كه ادعا دارند می‌خواهند در آگاهی‌رسانی جامعه نقش مثبت را ایفاء كنند، سپارش کرد تا این گونه روش‌ها را كنار گذاشته و بنیاد فعالیت خود را برای همچشمی سالم و اخلاقی بنا كنند و یقینا مردم و كاربران فضای مجازی هم سره را به خوبی از ناسره تشخیص می‌دهند و در دراز مدت نمی‌توان با روش‌های ناسالم برای خود مشتری (كاربر) و تیراژ (اندازه ی بازدید) پدید آورد. باید با مردم راستگو باشیم و تولید كیفی به كاربران ارائه دهیم تا مشتری (كاربر) همیشگی ما باشند. بیایید سلامت كاری را از خود آغاز كنیم و سپس به مردم درس اخلاق، انصاف، همچشمی عادلانه و ... بدهیم.

١۵ آذر ماه ١٣٩١ 

این گزارش شلخته از سوی اینجانب تا آنجا که در توان بود، ویرایش، پاکیزه و پارسی نویسی شده است. یکی دو جمله ی آن را نیز به دلیل نارسایی مانش، پیرایش نموده و عنوان آن را نیز اندکی دستکاری کرده ام.  ب. الف. بزرگمهر


پی افزوده:

یکی از دوستان اینترنتی، نوشتار بالا را در تایید نوشتار پیش تر درج شده ام در همان باره با عنوان «بشنو و باور مکن» فرستاده است. خواندن آن را سودمند می دانم:

ب. الف. بزرگمهر   ١٦ آذر ماه ١٣٩١

هیچ نظری موجود نیست:

برداشت و بازنویسی درونمایه ی این تارنگاشت در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید!
از «دزدان ارجمند اندیشه و ادب» نیز خواهشمندم به شاخه گلی بسنده نموده، گل را با گلدان یکجا نربایند!

درج نوشتارهایی از دیگر نویسندگان یا دیگر تارنگاشت ها در این وبلاگ، نشانه ی همداستانی دربست با آنها نیست!